Thursday 16 August 2012

På vandretur i Kalahari med buskmænd

Central Kalahari, 6. august.


 Strudseæg?


Hvad er det?
Central Kalahari 2012.




Vi er på vandretur med buskmændene i Central Kalahari. Vi går på række gennem bushen fra busk til busk, mens vi (de) leder efter forråd. Vi kommer forbi endnu en busk, der ligner alle de andre til forveksling bortset fra lille række små pinde på nedenfor busken, 5-6 stykker i alt. Hertil en tot græs i toppen af busken. ”Hvad er det?", spørger buskmanden os forventningsfuldt. Vi vil naturligvis gerne vise den flinke buskmand, at vi ikke er helt tabt bag en vogn, selv om den eneste ørken i Danmark ligger på Anholt! Og det her virker da rimeligt gennemskueligt! ”Det er en fælde til dyr”, svarer vi ganske stolte over vores store viden. Buskmanden smiler overbærende, ”det er kun en snydefælde, for at hyæner og sjakaler skal tro, at der er en fælde”. Han fjerner pindene og graver forsigtigt ca. 50 centimeter ned i sandet. Frem dukker et stort strudseæg med to små huller, som er lukket med nogle bestemte blade. Han fjerner bladene og drikker vand. Han forklarer ”vi graver strudseæggene ned forskellige steder i bushen . De fungerer som vanddepoter. Vi kan genkende dem pga. græsset i busken”. Det er helt ubegribeligt for os, hvordan de kan genkende busken med vanddepot på grund af en tot græs. Central Kalahari Game Reserve er 53.000 km2 stort – ca. 60 gange Bornholms størrelse. Her er rigtig meget græs og rigtig mange buske! Hertil kommer et endnu større område udenfor selve Central Kalahari Game Reserve blot kaldet Central Kalahari. Buskmændene viser os også en busk, som tager hovedpine, hvis man indånder røgen fra bladene. En busk som kurerer barnløshed, hvis man drikker the fra bladene i et halvt år (hmm). De viser os også nødder og bær, som kan spises. Vi prøver flere af dem. Endelig viser e os en busk, som er god til at lave gravepinde. Et af de allerførste redskaber mennesker brugte...


Strudseæg gemt som vanddepoter
Kalahari ørkenen 2012

Ild og dyrefælder

Ild frembringes med træpinde fra en særlig busk (der er dog også en ”reserve busk”, som ikke er helt lige så god). Buskmændene laver ild, så vi kan smage ristede nødder. En pind hviler på jorden, mens den anden roteres hurtigt mellem hænderne, så der frembringes friktionsenergi. Pludselig er der en glød. Gløden lægges ned i en gammel fuglerede, og der pustes, indtil flammen springer frem! Bagefter laver Thea og Laust ild under kyndig buskmand instruktion. Det er anden gang på 3 år de laver ild med pinde ;-) 


Laust og Thea lærer at lave ild under kyndig vejledning af Buskmænd
Central Kalahari 2012


Vi får også demonstreret, hvordan man laver reb og bruger rebet til at lave dyrefælder. Buskkvinderne følger os på behørig afstand, men vi følger i hælene på jægerne. Endelig prøver vi at skyde med bue og pil. Af sikkerhedshensyn får vi dog kun ugiftige pile! Giften er dødbringende og stammer fra en særlig orm, som bor på en bestemt busk.


Laust øver bueskydning
Central Kalahari 2012

Vores tro følgesvende i bushen
Central Kalahari 2012




Buskmændene har levet på denne måde i Kalahari i mindst 20.000 år – formentlig nærmere 60.000 år. Det er en højt raffineret civilisation. Det er en meget stor oplevelse at følge dem gennem bushen.


No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment, I return as soon as we have internet again