Friday 4 December 2015

Hvor stort er Afrika egentligt? Rejsen slutter her i denne omgang

Hvor mange kontinenter kan der ligge i afrika, bliv overrasket...


Akrika´s størrelse (kilde)

Her har grafikeren Kai Krause lavet et kort med titlen "Afrikas sande størrelse": Kortet viser den faktiske størrelse af lande stuvet sammen i omridset af det afrikanske kontinent. Afrika er meget større end det ser ud på de fleste kort

Var du klar over det?

Forklaring

Den allestedsnærværende såkaldte "mercatorprojektion", som er en metode der bruges når man fremstiller kort, fordrejer de relative størrelser af lande. Det skyldes, at en kugle ikke kan repræsenteres på et fladt plan, uden der sker forvrængninger. I praksis betyder det, at alle kortprojektioner fordrejes på en eller anden måde.

Gerardus Mercator´s projektion af den runde jord fra 1569 blev straks populær, da den var velegnet til brug for navigation på havet. Kystlinjer blev prioriteret på bekostning af landmasser. Projektionen fordrejer former og områder med store landmasser, og forvrængningen bliver gradvist værre, desto tættere man kommer på polerne. På et almindeligt kort ser Afrika eksempelvis ud til at have nogenlunde samme størrelse som Grønland, selv om Afrika i virkeligheden er ca. 14 gange større, og Kgalagadi Transfrontier Park i Kalahariørkenen, som vi rejser rundt i på denne tur, er i virkeligheden på størrelse med Danmark, men på kortet i din "smart"phone ;-) fylder den kun en fjerdedel af Danmark størrelse.

Hvis du vil læse nærmere om dette kortfænomen (på Engelsk) The Economist eller Wiki

Ikke bare stort - men storslået


"Storslået udsigt til Afrika" fra teltet.
Little Hunter´s Rest, For foden af Tiras bjergene, Namibia 2009.

Bagatelle Guest Farm, Kalahari, Namibia 2009.
Vild ørken hest, Klein-Aus Vista, Namibia, 2009.

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment, I return as soon as we have internet again